Yerküremiz 1910 yılında Halley kuyrukluyıldızının (kometin) kuyruk bölümünden geçmek üzereyken, dünya paniğe kapıldı. Bir kometin kuyruğunun çok incelmiş olduğunu düşünemediler. Bir kometin kuyruğundaki zehirden (siyanür) gelecek tehlike, aslında, 1910 yılında büyük kentlerdeki sanayileşmenin yol açtığı çevre kirliliği tehlikesinden daha azdı. Bu olayın yeryüzünde nasıl yankılandığına basında çıkan bazı haber başlıklarıyla örnekler verelim:
15 Mayıs 1910 tarihli San Francisco Chronicle gazetesindeki bir başlık, "New York Salonlarında Komet Partileri veriliyor" diyordu. Los Angeles Examiner alaylı bir yazı biçimini tercih etmişti: "Baksana! Şu Komet seni siyanürledi mi, siyanürlemedi mi henüz?... Tüm insanlık bedava gaz banyosu yapacak!" Bir haber başlığı da şöyleydi: "Kurban adayı ağaca çıkıp Komet'e telefon etti!"
1910 yılında dünyanın siyanür tehlikesiyle batmasından önce insanlar neşelenmek için partiler veriyorlardı. Bu arada bazı açıkgöz girişimciler komete karşı iyi gelen haplar ve gaz maskeleri üretip satıyorlardı. Gaz maskeleri, Birinci Dünya Savaşı'nın sezinlendiğini gösteren uğursuz aletlerdi.
1986 yılında Halley kuyrukluyıldızı yeniden gözükeceği zaman merak ediyorum, politik parti liderleri kometin gözükmesi üzerine ne korkular geçirecekler ve bizler de ne sersemce sorular karşısında kalacağız.
Prof.Dr. Carl Sagan / Kozmos (1980)
Tanıdık geldi mi?
Yorumlar